toni_erdmann.jpg

Toni Erdmann

  • regie: Maren Ade

  • met: Peter Simonischek • Sandra Hüller

  • DUI/OOS •drama, komedie • 2016 • 162 min.

Toni Erdmann

Dé arthousefilm van het jaar, aldus de Volkskrant: ‘Dat een film zo grillig, uniek en onvoorspelbaar kan zijn, is een verademing’. Regisseur Maren Ade bewijst bijna drie uur lang dat Duitsers wel degelijk gevoel voor humor hebben.

 

TONI ERDMANN draait om dertiger Ines (Sandra Hüller), een ambitieuze, hardwerkende consultant bij een grote oliemaatschappij. Haar vader Winfried (Peter Simonischek) komt onverwacht bij haar op bezoek in Boekarest, waar ze werkt. Hij kan echter niet tot Ines doordringen, want zij heeft geen tijd en al helemaal geen zin in hem.

Daarom besluit Winfried om het anders aan te pakken. Met een gekke pruik en neptanden duikt hij plotseling op in een restaurant waar Ines uit eten is met vriendinnen (onder wie Hadewijch Minis). Hij noemt zich Toni Erdmann en doet zich voor als coach. Vervolgens blijft hij haar stalken: hij mengt zich in haar kringen, gedraagt zich als een nar op de receptie van de ambassade en probeert haar collega’s en baas te coachen. Ines weet niet goed hoe ze moet reageren op de vaak gênante situaties en doet of ze haar vader niet kent.

Dit maakt TONI ERDMANN tot een geestig en melancholiek verslag van een ingewikkelde vader-dochterrelatie. Met humor probeert Toni aan Ines te laten zien dat het harde zakenleven haar niet gelukkig maakt. Hij gaat daarin ver. Dat levert scènes op die soms tenenkrommend zijn, soms hilarisch en dan weer absurd.

Op het Festival van Cannes won de film afgelopen voorjaar de FIPRESCI-prijs van de internationale filmpers. Half december was TONI ERDMANN bovendien dé grote winnaar bij de European Film Awards, met liefst vijf hoofdprijzen: beste film, beste regie, beste script, beste acteur én beste actrice.