derkriegerunddiekaiserin.jpg

Der Krieger und die Kaiserin

Der Krieger und die Kaiserin icon_trailer.png

Dat Tom Tykwer de belangrijkste filmer van de hedendaagse nieuwe Duitse cinema is bewijst hij met zijn vierde productie DER KRIEGER UND DIE KAISERIN. Net als in zijn WINTERSCHLÄFER en LOLA RENNT zijn het toeval, het lot en de liefde weer belangrijke elementen van deze film. Franka Potente speelt de rol van Sissi, een bedeesde introverte jonge vrouw die in een psychiatrische inrichtingwerkt. Na een auto-ongeluk wordt zij gered door Bodo, een nerveuze en soms agressieve ex-soldaat die zijn plek in de maatschappij kwijt is. Er ontstaat een bijzondere relatie tussen de twee tegenpolen.
Tykwer laat een mix zien van onweerstaanbare romantiek en filosofische bespiegelingen over de wispelturige loop der dingen. Naast weidse camerabewegingen zijn er plotselinge zooms en snelle montages op de soms nerveuze muziek die mede door Tykwer gecomponeerd is.
Franka Potenta toont met deze film aan dat zij een begenadigd actrice is. In LOLA RENNT was zij de hyperactieve en zeer extroverte Lola terwijl zij in DER KRIEGER haast onherkenbaar is als de onzekere en naar binnengekeerde Sissi.