infa_on_tour_2017.jpg

The best of IDFA on tour

  • documentaire • 2016 • 240 min.

The best of IDFA on tour

Samen met het IDFA organiseren we THE BEST OF IDFA ON TOUR, met vier documentaires die afgelopen november tijdens het festival in de prijzen vielen. Dit middagvullende programma duurt maar liefst 4,5 uur.

• NOWHERE TO HIDE is een hoogst actueel ooggetuigenverslag van de Irakese verpleegkundige Nori Sharif, wiens woonplaats Jalawla in handen valt van IS. In één van de gevaarlijkste en ontoegankelijkste IS-gebieden – de ‘dodendriehoek’ in het midden van Irak – filmt hij vijf jaar lang de slachtoffers van oorlog en terreur. Uiteindelijk moet Sharif halsoverkop vluchten om zichzelf en zijn gezin in veiligheid te brengen. Winnaar van de IDFA Award voor beste lange documentaire.

• THE GROWN UPS is een ontroerend en confronterend portret van vier Chileense volwassenen met het Down-syndroom. Al veertig jaar gaan Anita, Rita, Ricardo en Andrés naar een school voor mensen met Down. Na zoveel jaren begint het veilige en vertrouwde hen te vervelen. Maar de Chileense maatschappij is niet ingericht op hun verlangen naar meer zelfstandigheid, waardoor ze telkens afhankelijk blijven van beslissingen die anderen nemen. Winnaar van de prijs voor beste vrouwelijke regisseur.

• In CLOSE TIES volgen we een kibbelend Pools echtpaar dat alle stormen lijkt te hebben overleefd. Na 45 jaar huwelijk is het tijd voor een jubileum, vindt Zdzislaw. Maar zijn vrouw Barbara is niet meteen enthousiast – hij verliet haar acht jaar geleden voor een andere geliefde. Inmiddels lijkt hun band weer hersteld. Of toch niet? Winnaar van de IDFA Juryprijs voor beste studentendocumentaire.

• PLASTIC CHINA toont de keerzijde van de consumptiemaatschappij. We zien het barre leven van de jonge Chinese Yi Jie, die met haar familie bij een primitief recyclingfabriekje woont. Ze sorteren en recyclen er plastic afval uit Europa, de VS en Azië. Het gezin leeft letterlijk tussen de bergen plastic en de verbrandingsdampen. Deze schrijnende, dicht op de huid geschoten film vertelt een universeel verhaal over sociale ongelijkheid. Winnaar van de IDFA Juryprijs voor beste debuut.