ultimo_tango.jpg

Ultimo tango

  • regie: German Kral

  • met: Marí­a Nieves Rego • Juan Carlos Copes

  • ARG/DUI •documentaire, muziekfilm • 2015 • 85 min.

Ultimo tango

De tango is het verleidelijke spel van aantrekken en afstoten. En dat weten María Nieves Rego en Juan Carlos Copes als geen ander: hun leven ís de tango. De twee leerden elkaar kennen toen ze 14 en 17 waren en bleken elkaars ideale danspartner. Ze werden verliefd, dansten 50 jaar samen en maakten de tango wereldberoemd. In de fascinerende documentaire ULTIMO TANGO vertellen beiden, tachtigers inmiddels, over die woelige tijd.
Ze lijken daarbij de strakke rolverdeling van de tango te volgen. María is het meest aan het woord en vertelt jonge dansers en choreografen in Buenos Airos openhartig over de hoogte- en dieptepunten in haar leven dat bepaald werd door de tango. Juan is stoïcijns, beheerst en meer macho: ja, toen hij María leerde kennen wist hij dat hij ‘zijn Stradivarius gevonden had’, maar ‘ik was niet van haar’. Na een serie breuken en verzoeningen is het uiteindelijk zijn ontrouw die hun liefdesrelatie de das omdoet.
Maar de tango veroverde de wereld als het sensuele antwoord op de Amerikaanse jazz. María en Juan waren de iconen van de tango, en dus bleven ze optreden. In de documentaire is te zien hoe zij op het toppunt van hun roem met strakke gezichten, maar gracieus en elegant de sterren van de hemel dansten. ‘Ik danste vol woede op het toneel’, zegt María. ‘Het was geweldig.’
De aparte interviews met María en Juan worden afgewisseld met beelden van jonge dansers die scènes uit hun levens naspelen. Van het romantische begin in de Argentijnse danszalen tot het succes op Broadway. Meeslepende dans, de opkomst van de tango en een tumultueus liefdesverhaal, ULTIMO TANGO van producent Wim Wenders (dansfilm PINA) biedt het allemaal.