le_fils_de_jean.jpg

Le fils de Jean

  • regie: Philippe Loiret

  • met: Pierre Deladonchamps • Gabriel Arcand

  • CAN/FRA •drama • 2016 • 98 min.

Le fils de Jean

De 33-jarige Parijzenaar Mathieu (Pierre Deladonchamps) krijgt een telefoontje uit Quebec. Zijn vader Jean is overleden en heeft een pakket voor hem nagelaten, vertelt diens beste vriend Pierre (Gabriel Arcand) hem. Naar welk adres kan hij het sturen? Mathieu heeft zijn vader nooit gekend en zijn inmiddels overleden moeder wilde niets kwijt over de man. Het was een kortstondige relatie, meer weet hij niet. Mathieu vraagt nog wat door en hoort tot zijn verbazing dat hij twee halfbroers heeft.
Lichtelijk onthutst besluit Mathieu naar Canada af te reizen voor de begrafenis en om meer over zijn vader en broers te weten te komen. Hij wordt bepaald niet enthousiast onthaald door Pierre. Die maakt Mathieu voortdurend duidelijk dat Jean’s gezin niet mag weten waarom hij is gekomen. Het is al treurig genoeg dat Jean is overleden – en nog treuriger: zijn lichaam is nog steeds niet gevonden na een dag vissen op het meer.
Mathieu laat zich niet van de wijs brengen en gaat met Pierre mee om samen met de broers naar het vermiste lichaam te zoeken. Daar is hij ’s avonds getuige van een ruzie tussen de twee broers over de erfenis: zonder lijk kan de nalatenschap niet vlot geregeld worden. Mathieu zou hun probleem gemakkelijk kunnen oplossen: in het nagelaten pakket zit een schilderij dat een vermogen waard is. Maar daar is het Mathieu niet om te doen, hij is op zoek naar zijn afkomst en identiteit.
Met het fascinerende familiedrama LE FILS DE JEAN behandelt regisseur Philippe Lioret (WELCOME) een oeroud thema. ‘Maar het is complex in uitvoering, in de gelaagdheid van de vertelling, de finesse van de enscenering’, schrijft De Filmkrant.