unagiornataparticolare.jpg

Una giornata particolare

  • regie: Ettore Scola

  • met: Sophia Loren en Marcello Mastroianni

  • ITA •drama • 1977 • 105 min.

Una giornata particolare icon_trailer.png

UNA GIORNATA PARTICOLARE (1977) van de Italiaanse regisseur Ettore Scola is terecht een klassieker geworden. Hoe vaker je hem ziet - en dan liefst op het grote doek - hoe mooier hij wordt.
De film speelt zich af op 8 mei 1939 - de dag dat Hitler een officieel bezoek aan Rome brengt en ontvangen wordt door Mussolini. De hele stad is vrijwillig (of niet) uitgelopen om de militaire parade te aanschouwen. Ook de bewoners van een appartementencomplex zijn al vroeg op pad gegaan. Het gebouw is leeg en stil, alleen flarden van het radioverslag van de parade horen we op de achtergrond. Toch zijn er nog een paar mensen achtergebleven. Behalve de conciƫrge zien we Antonietta (Sophia Loren). Ze heeft net haar man en zes kinderen uitgezwaaid en wijdt zich nu aan de taken die haar resten, want meegaan naar de parade is voor haar niet weggelegd. Ook Gabriele (Marcello Mastroianni), een homoseksuele radiojournalist die zojuist is ontslagen, is thuisgebleven. Hij vertoont zich liever niet meer in het openbaar, bang voor repercussies van het fascistische regime. Door toeval treffen de twee elkaar in het lege gebouw en inderdaad wordt deze dag una giornata particolare. Hun ontmoeting geeft een indrukwekkender beeld van een samenleving onder dictatoriale druk dan menig politiek pamflet of film.
De hoofdrollen in UNA GIORNATA PARTICOLARE zijn magistraal vertolkt door La Loren en Mastroianni. De laatste ontving voor zijn rol een Oscar en ook de film zelf werd bekroond met een Oscar voor beste buitenlandse film.