captain_fantastic.jpg

Captain Fantastic

Captain Fantastic

In de majestueuze bossen in Noord-West Amerika hebben Ben en Leslie hun eigen wereld geschapen. Weg van de westerse consumptiemaatschappij voeden ze hun zes kinderen zo puur en eerlijk mogelijk op. Je ziet hoe Ben (Viggo Mortensen) ze leert jagen, vechten en klimmen op gladde rotswanden. De pubers, maar ook de twee kleinsten van een jaar of zes. En bij het kampvuur ‘s avonds lezen ze: literatuur en politieke theorieën.

Het ziet er idyllisch uit. Maar Leslie is er niet meer bij. Zij blijkt opgenomen te zijn in een psychiatrische instelling. Als Ben met de oudste zoon Bodevan de bewoonde wereld opzoekt om te bellen, horen ze dat Leslie zelfmoord heeft gepleegd. Leslie’s vader wil haar op de traditionele manier begraven en laat Ben weten dat hij maar beter weg kan blijven. Maar de kinderen willen afscheid nemen van hun moeder. Daarom laadt Ben zijn gezin én hun mooiste hippy-outfits in een grote kampeerbus en begint aan de tocht naar New Mexico.

Voor het eerst zien de kinderen fastfoodrestaurants en ontmoeten ze leeftijdgenoten die vastgekleefd zitten aan hun smartphones. Ze zijn weliswaar slim, maar kunnen in het gewone leven niet helemaal meekomen, zo merkt Bodevan als hij op een camping een leuk meisje ontmoet. De confrontatie met Leslie’s ouders zet het gezin onder druk. Vooral de puberende Rellian zet zich af tegen Ben. Dit alles maakt CAPTAIN FANTASTIC tot een fascinerend verhaal over opvoeden en alternatief leven. De film wordt gedragen door Mortensen, perfect gecast als strenge, rationele lobbes die alle zeilen moet bijzetten als zijn kinderen de keuzes van hun ouders ter discussie stellen.