bacalaureat.jpg

Bacalaureat

Bacalaureat

De Roemeense cineast Christian Mungiu heeft een erg goede klik met Cannes. In 2007 won hij er als debutant de Gouden Palm voor 4 MAANDEN, 3 WEKEN & 2 DAGEN en in 2012 de regieprijs voor BEYOND THE HILLS. Afgelopen voorjaar werd hij er weer gelauwerd, dit keer met de regieprijs voor BACALAUREAT.
Mungiu’s drama gaat over de Roemeense chirurg Romeo, die als een leeuw waakt over de opvoeding van zijn dochter Eliza (Maria Dragus uit DAS WEISSE BAND). De intelligente 18-jarige Eliza is Romeo’s oogappel en trots, want zij is geselecteerd om psychologie te gaan studeren aan een prestigieuze universiteit in Groot-Brittannië. Het enige wat Eliza nog moet doen is hoge cijfers halen voor haar eindexamen – een futiliteit, denkt Romeo.
Helaas blijkt de werkelijkheid weerbarstiger: vlak voor haar examen wordt Eliza het slachtoffer van een mislukte aanranding. Lichamelijk komt het meisje er gelukkig ongeschonden vanaf, maar geestelijk is zij vanzelfsprekend niet in staat om goed te presteren. Om haar toekomst veilig te stellen probeert Romeo te wheelen en dealen dat zijn dochter tóch met hoge cijfers slaagt. Het leidt hem naar de even bureaucratische als corrupte krochten van de Roemeense samenleving. Om zijn doel te bereiken moet Romeo uiteindelijk niet alleen al zijn principes overboord zetten, maar ook zijn dochter op een pijnlijke manier in het complot betrekken.
In BACALAUREAT rekent regisseur Mungiu opnieuw vrij genadeloos af met de corruptie in zijn vaderland. Wat minder verpletterend dan in zijn debuut, al gaf The Guardian ook zijn nieuwste drama 5 sterren: ‘A masterly, complex movie of psychological subtlety and moral weight’.