the_daughter.jpg

The daughter

The daughter

Halverwege de film leunen jeugdvrienden Christian en Oliver na een heftig avondje uit tegen elkaar in een steegje. ‘Ik wil nooit volwassen worden’, zegt Christian dronken. ‘Te laat, man, te laat’, antwoordt Oliver. Vroeger is voorbij, en de gebeurtenissen waarmee in één klap een eind kwam aan de jeugd van Christian hebben de vrienden uit elkaar gedreven.

THE DAUGHTER begint als Christian terugkeert naar het dorp op het Australische platteland waar hij sinds zijn jonge jaren niet meer is geweest. Hij komt over uit de Verenigde Staten voor de bruiloft van zijn vader Henry (Geoffrey Rush uit THE KING’S SPEECH). Henry is de eigenaar van de plaatselijke houtfabriek en gaat trouwen met zijn veel jongere huishoudster Anna. Het contact tussen Christian en Henry verloopt uitermate stroef.

Gelukkig ontmoet Christian al snel Oliver, zijn vroegere kameraad die hij sinds zijn vertrek uit het oog verloren is. De twee blijken het nog steeds opperbest met elkaar te kunnen vinden, en het hechte, hartelijke gezin van Oliver is een warm bad voor Christian. Vooral met Olivers levendige puberdochter Hedvig kan Christian goed opschieten, het contact met haar moeder Charlotte en Olivers’ vader Walter (Sam Neill) loopt wat lastiger.

Langzaam blijkt waarom. Christians moeder pleegde zelfmoord en hij houdt zijn vader verantwoordelijk. De gebeurtenissen die tot haar dood leidden zijn verborgen gebleven. Christian worstelt daarmee, terwijl zijn privéleven steeds meer op de klippen dreigt te lopen. Moet hij de waarheid vertellen als daarmee het harmonieuze leven van Oliver en zijn gezin op zijn kop komt te staan? Hoe ga je om met geheimen uit het verleden?

THE DAUGHTER is een pakkende psychologische film, losjes gebaseerd op het toneelstuk DE WILDE EEND van Hendrik Ibsen.