samuel_in_the_clouds.jpg

Samuel in the clouds

  • regie: Pieter van Eecke

  • BEL •documentaire • 2015 • 70 min.

Samuel in the clouds

Door de koele kwakkelzomer van dit jaar zou je misschien anders denken, maar we hebben wel degelijk te maken met opwarming van de aarde. Waar die klimaatverandering precies door komt is nog steeds voer voor wetenschappelijke discussie – denk maar aan de debatten rond Al Gore’s succesdocumentaire AN INCONVENIENT TRUTH uit 2006. Tien jaar later lijkt de situatie alleen maar penibeler geworden, zo zien we in SAMUEL IN THE CLOUDS van documentairemaker Pieter van Eecke. Anders dan Gore focust hij niet op talloze statistieken en grafieken, maar houdt hij het heel klein: wat betekent de opwarming van de aarde voor één berg – en zijn bewoners – in de Andes?

Van Eecke reisde af naar de Chacaltaya, een reus van 5421 meter hoog in Bolivia. Zo’n 18.000 jaar lang lag daar een grote gletsjer die de basis vormde voor ‘s werelds hoogste skigebied – mét heuse skilift. Tot 2009, toen na een meltdown van vele decennia de gletsjer was verdwenen. Daarmee verdwenen ook de skipistes – zelfs in goeie winters ligt er nog maar een strook van 180 meter sneeuw.

In SAMUEL IN THE CLOUDS zien we hoe Samuel, de bediende van de skilift, desondanks elke dag een lange tocht naar boven onderneemt. Niet dat hij er veel te doen heeft: er komen hooguit wat wandeltoeristen naar het oude en bizarre liftgebouw op de top van de kale berg. Samuel houdt echter hoop dat de sneeuw ooit terugkomt.

SAMUEL IN THE CLOUDS toont wat klimaatverandering doet op microniveau, zo schreef de Volkskrant. ‘Van Eecke’s uiterst urgente film wordt nooit drammerig. Hij verpakt zijn boodschap in een poëtische film over een veranderende wereld, prachtig gefilmd door cameraman Johan Legraie.’