el_pazza_gioia.jpg

La pazza gioia

La pazza gioia

Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) is zo’n vrouw die je niet over het hoofd kunt zien. Ze is het middelpunt van ieder gezelschap met haar uitbundige gedrag, haar fantastische verhalen en haar flamboyante maar dwingende persoonlijkheid. Ze loopt in de Italiaanse Villa Biondi rond alsof ze er de baas is, maar in feite is ze als patiënt opgenomen in deze psychiatrische instelling.

Hoe indrukwekkend de verhalen die ze vertelt ook zijn, het merendeel is gelogen. En hoewel ze in elk gezelschap de toon zet, kan Beatrice niet echt goed omgaan met andere mensen. ‘Leg contact met de andere bewoonsters’, zo raadt haar therapeut haar aan. Dus als de nieuwe graatmagere patiënte Donatella (Micaela Ramazzotti) arriveert overdondert Beatrice haar met aandacht. Waardoor de onzekere en getraumatiseerde Donatella nog dieper in haar schulp kruipt. Toch groeien de vrouwen naar elkaar toe en worden ze kamergenoten.

De twee ontsnappen in een opwelling. Op de kwekerij waar de bewoonsters werken moeten ze op een dag wachten op het vervoer terug naar de instelling. Als er dan een gewone bus langs rijdt, trekt Beatrice een sprintje en gaat ze er samen met Donatella vandoor. Terug naar de vrijheid!

In THELMA AND LOUISE-achtige stijl gaan de vrouwen op zoek naar een beetje geluk, zoals Beatrice het noemt. Ze ‘lenen’ een auto, eten platzak in dure restaurants en gaan langs bij hun ouders en voormalige partners in een aandoenlijke en soms hilarische zoektocht naar wat hen eigenlijk naar Villa Biondi gebracht heeft.

Topactrices Tedeschi (MA LOUTE, 5x2) en Ramazotti (ANNI FELICI) dragen de film en de sprankelende, gevoelige dialogen doen de rest. LA PAZZA GIOIA is een ontroerende en gevoelige film over vriendschap en een reis naar geluk tegen de achtergrond van een zomers Toscane.