lacienaga.jpg

La ciénaga

La ciénaga

LA CIÉNAGA is het verbluffende debuut van de in 1966 geboren Lucrecia Martel. Het is het verhaal van twee Argentijnse families in een moerasachtig gebied, La Ciénaga, in het noorden van het land. Beide families zijn - ieder op hun eigen manier - ongelukkig. Regisseur Martel duidt ze aan met ‘de stuurloze Argentijnse middenklasse, een sociale klasse zonder traditie en zonder middelen om op een andere manier houvast te verwerven’. Zij schetst hun leven als een zich langzaam voltrekkende natuurramp: een opeenstapeling van impulsen, verlangens en driften.
Mecha en haar apathische man wonen op een vervallen landgoed, haar verarmde nicht Tali woont in de nabije stad. Een serie incidenten brengt de familie bij elkaar, waarna ze proberen elkaar én de hete zomer te overleven.
Op het Amerikaanse Sundance festival kreeg de film de prijs voor het beste scenario en op het Berlijnse festival van 2001de prijs voor de beste debuutfilm. Dankzij de goede pers die LA CIÉNAGA in de VS en Europa kreeg werd de film, tegen eerdere verwachtingen in, uiteindelijk ook in Argentinië zelf in roulatie gebracht