my_scientology_movie.jpg

Louis Theroux: my scientology movie

  • regie: John Dower

  • met: Louis Theroux

  • GBR •documentaire • 2016 • 99 min.

Louis Theroux: my scientology movie

Louis Theroux laat je in zijn documentaires van binnenuit kennismaken met gesloten gemeenschappen en mensen die net even buiten de maatschappij staan. Zijn argeloze nieuwsgierigheid levert fascinerende TV op. In zijn eerste bioscoopfilm zoekt hij één van de meest gesloten, maar tegelijk ook meest besproken clubs op: de Scientology kerk.

Scientology is vooral bekend door de Hollywood-sterren die de levensovertuiging aanhangen – topacteurs Tom Cruise en John Travolta voorop. Oorspronkelijk was Scientology vooral een zelfverbeteringsprogramma. Door peperdure cursussen te volgen kon je een beter mens worden en verdiende Scientology goudgeld aan zijn volgelingen. Langzamerhand kreeg de kerk echter steeds meer sektarische trekjes.

Scientology laat Theroux echter niet toe. Leider David Miscavige weigert met hem te praten, en sterker nog: geen enkel lid van Scientology mag met Theroux praten. De kerk probeert Theroux op alle mogelijke manieren te dwarsbomen. Dus verzint Theroux een list. Hij laat acteurs auditie doen voor de rollen van Tom Cruise en David Miscavige en laat die beoordelen door Marty Rathbun, voormalig topman van Scientology. Rathbun is de kerk uitgezet omdat hij te loslippig was, maar weet als geen ander hoe het eraan toegaat. Hij maakt er geen geheim van dat hij zelf ook gelovigen hardhandig aanpakte. Theroux’ werkwijze leidt tot veelzeggende beelden, bijvoorbeeld wanneer de acteurs een vergadering naspelen waarin Miscavige helemaal uit zijn dak gaat.

Het is een wat ongewone manier van filmen, maar MY SCHIENTOLOGY MOVIE geeft een interessant inkijkje in de manier waarop de kerk te werk gaat. De droge en zeer Britse vragen en opmerkingen van Theroux zorgen bovendien voor een vermakelijke documentaire.