remember.jpg

Remember

  • Ook van Atom Egoyan:

  • Chloe
  • chloe.jpg

Remember

REMEMBER: iets onthouden of herinneren, dat valt niet mee voor de dementerende Zev Guttmann (Christopher Plummer). Met zijn negentig jaar kan hij niet meer vertrouwen op zijn geheugen, en nu moet hij ook nog zijn vrouw Ruth missen die twee weken geleden overleden is. Nog elke dag roept hij om haar wanneer hij wakker wordt, is hij gedesoriënteerd en raakt hij in paniek.

Zev krijgt veel steun van zijn vriend Max Rosenbaum (Martin Landau). De twee mannen hebben een gedeeld verleden als Auschwitz-overlevenden, maar betreuren nog elke dag hun familie. Ze zinnen op wraak nu het nog kan. Eindelijk weten ze na jaren speuren en hulp van het Simon Wiesenthal-instituut dat de verantwoordelijke kampcommandant Otto Wallisch nog in leven is en onder de naam Rudy Kurlander naar Amerika of Canada is gevlucht.

Omdat Max half verlamd is, is het aan Zev om de man op te sporen. Er is één probleem: er zijn vier Rudy Kurlanders. Zev moet zelf uitvinden wie de dader is en hem dan vermoorden. Max heeft alles tot in de puntjes uitgedokterd en vastgelegd in een lange brief die hij aan zijn vriend meegeeft. Daar staat ook in dat Ruth is overleden en wat het reisdoel is – Zev zal die informatie steeds weer nodig hebben met zijn haperende geheugen.

Het wordt een enerverende reis voor de breekbare oude man die de ene Kurlander na de andere van zijn lijstje kan schrappen – niet zonder slag of stoot en met een wel heel verrassende ontknoping.

Atom Egoyan (regisseur van drievoudig Cannes-winnaar THE SWEET HEREAFTER) heeft volgens de Filmkrant en de Volkskrant met zijn thrillerdrama REMEMBER één van zijn beste films sinds jaren gemaakt. En Plummer verdient een pluim: fantastisch hoe hij Zev vertolkt.