quand_on_a_17_ans.jpg

Quand on a 17 ans

Quand on a 17 ans

Zeventien zijn, dat is een serieuze zaak. Het ‘echte leven’ staat op het punt te beginnen – het voelt alsof je nú kunt bepalen wie je bent en wie je wilt zijn. Dat is knap verwarrend. Ook voor Damien, die met zijn moeder Marianne in een bergdorp in de Franse Alpen woont. Damien’s moeder is de arts van het dorp en zijn vader is als militair vaker op missie dan thuis.

Damien zoekt zijn toevlucht tot gedichten van Rimbaud en Baudelaire, die hij te pas en te onpas voordraagt. Dat maakt hem niet populair bij zijn klasgenoten. Damien is zo’n jongen die het laatst wordt gekozen bij gym, net als Thomas. Beide jongens haten elkaar: Thomas zit Damien voortdurend op de kop, laat hem struikelen en duwt hem omver. Thomas is ook een buitenbeentje, maar zijn achtergrond is volkomen anders. Hij werd ooit geadopteerd en woont op een boerderij ver buiten het dorp. Daardoor is hij elke dag in weer en wind een uur onderweg naar school. Zijn moeder is ziek en al snel blijkt dat ze zwanger is. Marianne behandelt haar, maar weet niets van de vijandige verhouding tussen beide jongens. Om het leven voor Thomas en zijn moeder wat makkelijker te maken biedt ze aan dat Thomas wel zo lang bij haar en Damien kan komen logeren. Onnodig te zeggen dat beide jongens dat helemaal niet zien zitten. Nu moeten ze wel gaan nadenken waarom ze zo’n hekel aan elkaar hebben.

QUAND ON A 17 ANS is een ijzersterke film over volwassen worden, homoseksualiteit, vriendschap en liefde. ‘Regisseur André Téchiné overtreft zichzelf, op 73-jarige leeftijd, met een film die de kern van de puberteit vat’, aldus de Volkskrant die de film vier sterren gaf.