parched.jpg

Parched

Parched

Dat vrouwen in India het niet makkelijk hebben, weten we. Maar in PARCHED zie je ook wat dat in het leven van alledag betekent. De oudere mannen maken in het dorp Gujarat de dienst uit. Zo beslissen zij in een gezamenlijke vergadering of de inwoners toegang tot de TV zullen krijgen. Ondanks een verzoek van de vrouwen besluiten ze van niet – daar worden zij immers  maar eigenwijs van. Bovendien hebben de vrouwen vorig jaar al mobiele telefoontjes gekregen.

PARCHED draait om de botsing van oude en moderne waarden, in een land dat overspoeld wordt door de nieuwste communicatiemiddelen. Ondertussen zijn de oude zeden voor veel mensen nog hun houvast in het leven.

Neem Rani. Zij is in de 30, al weer jaren weduwe en heeft in haar eentje haar zoon Gulab opgevoed. Hij is nu zeventien en het is haar gelukt om een bruid voor hem te vinden, de 15-jarige Janaki. Zo’n gearrangeerd huwelijk verloopt echter niet zonder slag of stoot als beide jongeren eigenlijk andere toekomstplannen hebben.

Rani’s vriendin Lajjo heeft heel andere problemen. Zij wordt maar niet zwanger, terwijl het krijgen van kinderen toch het voornaamste levensdoel is van een vrouw. Wanneer haar man haar weer eens heeft geslagen zoekt ze haar toevlucht bij Rani.

Dan komt er een erotische dansshow naar de stad. Ster is Bijili, die met haar weinig verhullende dansen alle mannen om haar vinger windt. Zij is door de jaren heen een goede vriendin geworden van Rani, en weet wel een oplossing voor Lajjo’s probleem.

In PARCHED zien we hoe de vrouwen ieder voor zich een weg proberen te vinden in het leven, en een plaatsje eisen in de door mannen beheerste wereld. Het is een hard inkijkje in het leven van Indiase vrouwen, met aan het eind toch ook een sprankje hoop.