un_homme_a_la_hauteur.jpg

Un homme à la hauteur

Un homme à la hauteur

UN HOMME À LA HAUTEUR is een romantischekomedie van de Franseregisseur Laurent Tirard – bij ons vooral bekend van DE KLEINE NICOLAAS-films. Net als in die kinderfilms is ‘klein’ het sleutelwoord in zijn nieuwe film: de volwassen man uit de titel is namelijk amper één meter veertig lang. De situaties die dit oplevert vormen de running gag van de film. Is dat leuk? Voor wie van Franse humor houdt á-la het succesnummer LA FAMILLE BÉLIER wél.

De film begint wanneer de nooit volgroeide toparchitect Alexandre (Jean Dujardin, Oscarwinnaar voor THE ARTIST) de mobiele telefoon vindt van de knappe Diane (Virginie Efira). Hij belt haar thuis op en er springt direct een vonk tussen beiden over. Ze maken een afspraak en bij die ontmoeting schrikt de lange Diane wel even van de geringe lengte van Alexandre. Desondanks valt ze voor de charmante, rijke én ondernemende man, al duurt het – geheel volgens de wetten van de romkom – wel een film lang voordat de liefde écht kan worden beklonken. Zoals de Filmkrant het treffend beschreef: ‘Het script werpt een reeks psychologische, sociale én fysieke hindernissen op om het moment waarop de twee geliefden elkaar in de armen vallen zo lang mogelijk uit te stellen.’

Tirard leunt in zijn komedie deels ook op visuele humor: hij schoot veel scènes ‘en profil’, waardoor het lengteverschil tussen zijn protagonisten extra wordt geaccentueerd. Dat werkt, mede dankzij het (komische) talent van hoofdrolspeler Jean Dujardin. Hij geeft de film de meeste glans.