truman.jpg

Truman

Truman

Nee, TRUMAN gaat níet over schrijver Truman Capote – die zagen we al in INFAMOUS en CAPOTE. En de film heeft ook niets van doen met THE TRUMAN SHOW. Integendeel: TRUMAN is een op-en-top Spaans drama van regisseur Cesc Gay, van wie we eerder EN LA CIUDAD en UNA PISTOLA EN CADA MANO vertoonden.

In Cesc’s vorige films zagen we vooral dertigers respectievelijk veertigers, maar zijn nieuwste draait om vijftigers. Hoofdpersoon is Julían (Ricardo Darín), een acteur die te horen heeft gekregen dat hij een uitgezaaide vorm van kanker heeft. Julían heeft besloten om zich niet meer te laten behandelen en wil proberen een leuk leven te leiden zolang dat nog kan. Een leven met zijn hond Truman (!) én met drank, eten en vrouwen. Maar dan krijgt hij zijn oude vriend Tomás (Javier Cámara) op bezoek, die helemaal overvliegt vanuit Canada om Julían op andere gedachten te brengen.

Dat laatste lukt natuurlijk niet, waarna de twee zich samen gaan voorbereiden op Julían’s naderende dood. Motor achter het verhaal is hun zoektocht naar een nieuw baasje voor Truman, maar daarnaast moeten er ook allerlei andere zaken worden geregeld. En zo zien we hoe ze naar een begrafenisondernemer gaan en hoe ze naar Amsterdam reizen om daar de verjaardag van Julían’s studerende zoon te vieren. Het levert een aaneenschakeling op van ‘kleine’ scènes: dan weer intiem, dan weer grappig of juist ontroerend.

TRUMAN won afgelopen jaar de belangrijkste Goya’s (de Spaanse Oscars) voor beste film, beste regie, beste scenario en beste hoofdrolspelers. Bovendien was het drama in Spanje een groot succes aan de bioscoopkassa. ‘Thematisch of formeel valt de film nauwelijks op, maar hij raakt je recht in het hart’, aldus de Filmkrant.