der_staat_gegen_fritz_bauer.jpg

Der Staat gegen Fritz Bauer

Der Staat gegen Fritz Bauer

De hoofdpersoon van DER STAAT GEGEN FRITZ BAUER kwamen we onlangs nog tegen in IM LABYRINTH DES SCHWEIGENS: procureur-generaal Fritz Bauer. En net als in die film blijkt de titel weinig verhullend: het naoorlogse Duitsland zit niet te wachten op het oprakelen van de Nazi-wandaden. De blik is gericht op de wederopbouw. Zowel de overheid als de gewone man stoppen het recente verleden het liefst in een doosje met een stevige deksel erop.

Voor Fritz Bauer (Burghart Klaußner) ligt het niet zo simpel. Hij meent dat de jonge generatie recht heeft op de héle geschiedenis, ook al is die pijnlijk. Sinds zijn terugkeer uit Denemarken, waar hij als Joodse vluchteling zijn heil zocht, zet Bauer zich al twaalf jaar in om nog levende Nazi-kopstukken in Duitsland voor het gerecht te slepen. Maar echt vlotten wil het niet met zijn zoektochten.

Bauer raakt gedesillusioneerd – ook privé-sores knagen aan hem – en zijn chauffeur kan hem nog net redden na een zelfmoordpoging. Samen met zijn jongere collega Karl Angermann (Ronald Zehrfeld) pakt Bauer zijn strijd toch weer op, ook al wordt hij van alle kanten tegengewerkt en bedreigd. Dan krijgt hij een tip uit Argentinië: Adolf Eichmann is gesignaleerd. Via een niet eerder onderzocht document ontdekt Bauer dat de SS-Obersturmbannführer onder de naam Ricardo Clement in de Mercedes Benz-fabriek in Buenos Aires werkt. Omdat Bauer geen vertrouwen meer heeft in het Duitse rechtssysteem neemt hij contact op met de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Dat hem dit niet in dank wordt afgenomen, laat zich raden.

DER STAAT GEGEN FRITZ BAUER is behalve een boeiend historisch drama ook een persoonlijk verhaal over een eigenzinnige en verbeten man, uitstekend vertolkt door Klaußner (DAS WEISSE BAND, ELSER).