A bigger splash

Op het Italiaanse eilandje Pantelleria genieten Marianne (Tilda Swinton) en Paul (Matthias Schoenaerts) intens van de zon, zee, lekker eten en elkaar. Er hoeft even niets, en dat is precies waar ze naar hebben uitgekeken. De twee leiden een druk leven in de schijnwerpers: Marianne als gevierd rockartiest en Paul als documentairemaker en fotograaf. Marianne heeft een operatie achter de rug aan haar stembanden en mag daarom twee weken niet praten. Geen enkel probleem in deze rustige omgeving en zo samen met Paul.
Maar dan krijgt ze een telefoontje van Harry (Ralph Fiennes). Over een uurtje landt hij op het vliegveld met zijn jongvolwassen en pas herontdekte dochter Penelope – hij kent haar amper een jaar. Of ze hen even wil ophalen. Marianne voelt zich overvallen, en dat geldt meer nog voor Paul. Weg is hun rust met deze over-aanwezige, aan adhd-lijdende en wat sneue Harry. Hij was niet alleen Marianne’s echtgenoot, maar ook haar producer en een vriend van Paul. Sterker nog: hij heeft Paul in Marianne’s armen gedreven toen hun huwelijk op klappen stond.
Al gauw blijkt dat Harry zich nooit goed heeft kunnen losmaken van Marianne, die nu niet weet hoe ze moet omgaan met zijn toenaderingen. Paul kijkt intussen machteloos toe. En Penelope? Die draait wat verveeld om de vier volwassenen heen. Langzaam ontstaat er een steeds grotere spanning tussen de vakantiegangers, met een onfortuinlijk drama als gevolg.
Wie ooit LA PISCINE heeft gezien (met Alain Delon en Romy Schneider), weet hoe A BIGGER SPLASH afloopt. De Siciliaanse regisseur Luca Guadagnino (IO SONO L’AMORE, eveneens met Swinton) baseerde zijn zinderende en broeierige film op deze klassieker. En ook hij wist een sterrencast te strikken met de fantastische stemloze Swinton en niet te stuiten Fiennes.