de_helleveeg.jpg

De helleveeg

  • Ook met Hannah Hoekstra:

  • Hemel
  • hemel.jpg

De helleveeg

Altijd als tante Tiny binnenkomt gaat het mis op de feestjes van de familie Egberts. Verwijten, scheldpartijen, woedeaanvallen. Alles trekt tante Tiny uit de kast om het leven van de familieleden op deze bijeenkomsten te vergallen. Als kleine jongen is haar neefje Albert, net twaalf jaar jonger dan Tiny, mateloos gefascineerd door zijn mooie maar verbitterde tante.

Vooral zijn ouders moeten het ontgelden. Alberts moeder Hanny is de zus van Tiny en zij haalt het slechtste in Tiny boven. Waarom precies blijft lang een raadsel voor Albert. In het verleden is er iets gebeurd, maar niemand praat daarover in het bekrompen Brabant van de jaren vijftig en zestig. Tiny’s ouders behandelen haar als een voetveeg die niet beter is dan een poetsvrouw. Tiny ontwikkelt smetvrees en zegt haar werk in de fabriek op, zodat ze zich met een gele stofdoek helemaal op het huishouden kan richten. Het levert haar de bijnaam Tientje Poets op.

Alberts kinderlijke adoratie voor Tiny verandert door de jaren heen. Zijn loyaliteit begint hier en daar scheuren te vertonen, maar hij kan haar ook niet loslaten. Tot alle puzzelstukjes na meer dan vijftig jaar eindelijk op hun plaats vallen.

DE HELLEVEEG is het laatste boek in de familiekroniek De Tandeloze Tijd van schrijver A.F.Th. van der Heijden. Hij schreef het in vijf weken tijd. De Brabantse regisseur André van Duren (DE BENDE VAN OSS) kocht gelijk de filmrechten en regelde een sterrencast met Gijs Scholten van Aschat, Frank Lammers, Hadewych Minis en Anneke Blok. Maar de meeste aandacht trekt uiteraard Hannah Hoekstra (zij kreeg een Gouden Kalf voor haar rol in HEMEL), die een mooi venijnige Tiny neerzet.