beyond_sleep.jpg

Beyond sleep (nooit meer slapen)

Beyond sleep (nooit meer slapen)

Met zijn veelbekroonde en veelbejubelde kinderfilm KAUWBOY vestigde regisseur Boudewijn Koole vier jaar geleden in één klap zijn reputatie. Niet zo vreemd dus dat het IFFR zijn tweede drama BEYOND SLEEP eind januari programmeerde als openingsfilm. En wát voor film: Koole maakte een internationale productie van Nooit meer slapen, de literatuurklassieker van Willem Frederik Hermans uit 1966. Met in de hoofdrol Reinout Scholten van Aschat – inderdaad ‘de zoon van’, maar ook bekend van DE HEINEKEN ONTVOERING, GOOISCHE VROUWEN en BORGMAN.

Scholten van Aschat speelt in BEYOND SLEEP de hoofdrol van Alfred Issendorf, een jonge geoloog die voor zijn promotie-onderzoek naar het hoge noorden vertrekt. Via een expeditie door de toendra’s en moerassen van Lapland hoopt hij het bewijs te vinden dat de vele gaten in de bodem ooit veroorzaakt werden door meteorieten. Voor wie het boek niet gelezen heeft zullen we hier niet al te veel verraden. Behalve het belangrijkste: de expeditie loopt uit op een faliekante mislukking. Alfred en zijn collega’s annex gidsen (de Scandinavische acteurs Thorbjørn Harr en Pål Sverre Hagen) vechten niet alleen onderlinge vetes en conflicten uit, maar krijgen ook te kampen met de Noordse zomer. Dat betekent muggen, muggen en nog eens muggen, plus 24 uur per dag zonlicht. Het gevolg: nooit meer slapen.

BEYOND SLEEP leunt sterk op Hermans’ klassieke verhaal én op de overweldigende landschappen. Zoals de Filmkrant schreef: ‘Koole gebruikt alle middelen – het afwisselend grootse en dan weer intieme camerawerk en het bijna tastbare geluidsontwerp voorop – om de kijker te laten wegzakken in het drijfzand van Alfreds brein. De fysieke moerassen zijn één ding, uit het geestelijk moeras waar Alfred dwaalt is het veel moeilijker een uitweg vinden.’