human.jpg

Human

  • Ook van Yann Arthus-Bertrand:

  • Woman
  • woman.jpg

Human

‘Ik zal je vertellen wat ik heb meegemaakt,’gebaart de dove jongen aan het begin. En dat is precies wat er in de documentaire van de Franse fotograaf en filmmaker Yann Arthus-Bertrand gebeurt. Tientallen mensen van over de hele wereld kijken je recht aan en vertellen over hun leven, wat daarin is gebeurd en wat dat met hen gedaan heeft.

Wat maakt ons mens, wat maakt ons menselijk?, dat is de vraag waarop Bertrand een antwoord zocht. Dan gaat het over geweld, over oorlog. Over de Amerikaanse militair die in Irak de vijand in de ogen keek. ‘Ik zag een bang mens. Geen terrorist. Dan verandert de oorlog.’ Maar ook het jongetje dat recht in de camera vertelt dat hij bereid is ‘voor Syrië te sterven’. Zodat zijn vader niet voor niets gestorven is.

En dan gaat het over de liefde, over wat mensen voor elkaar over hebben. Alle mensen lachen als zij over hun geliefde praten, een prachtig gezicht. Zoals de man, die over zijn vrouw zegt: ‘Zonder haar kan ik leven, maar zonder haar kan ik niet zijn.’

Ook gaat het over hun liefde voor het land dat ze bewerken. Maar eveneens over vervuiling, uitbuiting, armoede. Een westerse man vertelt dat hij nou eenmaal steeds nieuwe dingen wil kopen, en breekt dan omdat hij daarmee niet de depressie van zijn zoon kan oplossen.

Bertrand sprak 2000 mensen in 60 landen. Hij filmde hen tegen een zwarte achtergrond, waarbij ze direct tegen je praten. Soms bedachtzaam, soms beschaamd, soms gewoon trots en blij. De verschillende onderwerpen worden afgewisseld met prachtige beelden van over de hele wereld, waardoor je ruim drie uur gefascineerd blijft kijken. ‘Na afloop heb je het gevoel alsof de hele wereld je heeft bijgepraat over de staat en bovenal de kracht van de mensheid’, aldus de Volkskrant. ‘Een feelgooddocumentaire op zijn best.’