suffragette.jpg

Suffragette

Suffragette

Opgejut door hun bazige eigenaar zijn de vrouwen van een Londense wasserij aan het wassen, schrobben, spoelen en strijken. Manden vol wasgoed staan op ze te wachten. Met het zweet op het voorhoofd en de blaren op hun handen maken ze lange dagen. Maud (opnieuw een prachtrol van Carey Mulligan) weet er alles van. Ze werkt er al vanaf haar vroege jeugd, is zelfs opgeklommen in de hiërarchie op de werkvloer. Daar moest wel wat tegenover staan – ze krimpt nog steeds in elkaar als haar baas te dichtbij komt.
Maud is gelukkig getrouwd met Sonny (Ben Whishaw), die ook in de wasserij werkt. Met de weinige middelen die ze hebben brengen ze hun zoontje George groot. Op een dag ziet Maud hoe een vrouw uit protest een winkelruit ingooit. Ze weet nog niet wat ze ervan moet denken, maar deze actie maakt toch iets bij haar los. Ze raakt – eerst nog aarzelend – betrokken bij de vrouwenbeweging die zich inzet voor gelijke rechten en stemrecht voor Britse vrouwen. Suffragettes worden ze genoemd, de vrouwen die gewelddadige acties niet meer uit de weg gaan om hun doel te bereiken en die geïnspireerd worden door hun voorvrouw Emmeline Pankhurst (Meryl Streep).
Maud moet er veel voor over hebben, zelfs haar huwelijk en werk zet ze ervoor op het spel. Wanneer ze voor een tweede keer wordt opgepakt hoeft ze niet meer thuis te komen en mag ze ook geen contact meer hebben met haar zoontje. Vanuit een door de vakbond geregeld onderkomen zet ze haar strijd tegen het onrecht voort.
In een overtuigende historische setting en met een gedroomde sterrencast behandelt SUFFRAGETTE voor de eerste keer in de filmgeschiedenis de vrouwenstrijd in Engeland, net voor de Eerste Wereldoorlog. Het werd ook wel tijd…