he_named_me_malala.jpg

He named me Malala

  • regie: Davis Guggenheim

  • met: Malala Yousafzai

  • USA •documentaire • 2015 • 87 min.

He named me Malala

Zo jong nog, en nu al is er een biopic over Malala Yousafzai. Wie kent haar niet, het Pakistaanse meisje dat zich met hart en ziel inzet voor het recht op onderwijs aan kinderen. Het meisje dat op 15-jarige leeftijd in haar hoofd werd geschoten door de Taliban, de aanslag overleefde en nu rechten studeert in Engeland. Het meisje dat als jongste persoon ooit in 2014 de Nobelprijs voor Vrede ontving.

Oscar-winnaar Davis Guggenheim (AN INCONVENIENT TRUTH) wilde kennelijk niet wachten met zijn documentaire over deze buitengewone vrouw – ze is inmiddels 18. Niet zo gek, haar nog korte leven kent vele hoogte- en dieptepunten, ze wordt internationaal omarmd en treedt gemakkelijk in de publiciteit. Daarnaast is ze als activiste natuurlijk een inspirerend voorbeeld voor iedereen die haar strijd een warm hart toedraagt.

De titel HE NAMED ME MALALA geeft aan dat Guggenheim niet alleen oog heeft voor Malala’s strijd, maar ook inzoomt op haar familieleven. De ‘he’ in de titel duidt op haar vader Ziauddin. Hij vernoemde Malala naar een Afghaanse heldin die vocht tegen de Britse overheersing in de 19e eeuw – kon hij haar levensweg in de sterren lezen? Ziauddin is meer dan een vader op de achtergrond en reist met zijn dochter de wereld over voor lezingen en bezoeken aan projecten. Dat de aanslag op Malala’s leven een grote impact op het gezin heeft gehad wordt wel duidelijk.

HE NAMED ME MALALA geeft een mooi beeld van het dagelijkse leven van deze opmerkelijke vrouw. Haar adagio ‘It's better to live like a lion for one day than to live like a slave for 100 years’ draagt ze nog steeds hoog in het vaandel.