ex_machina.jpg

Ex machina

Ex machina

In 2010 schreef de Brit Alex Garland het script van één van de mooiste films van dat jaar: de retro science-fiction film NEVER LET ME GO. Begin 2015 debuteerde Garland als regisseur met een totaal andere scifi-film: het door hemzelf geschreven EX MACHINA. Opnieuw één van de meest intrigerende films van het jaar. Niet voor niets was het zowel de openingsfilm van het Imagine-festival in Amsterdam als de afsluiter van het Architectuurfilmfestival in Rotterdam.

EX MACHINA gaat over de schatrijke internetpionier Nathan (Oscar Isaac), die een futuristisch privé-lab heeft opgezet waar hij high-tech robots ontwikkelt met kunstmatige intelligentie. Nathan nodigt één van zijn beste programmeurs uit om zijn nieuwste robotmodel te onderwerpen aan een test. Kan deze Caleb (Domhnall Gleeson) de vrouwelijke androïde Ava (rising star Alicia Vikander) onderscheiden van een echt mens? Om daar achter te komen ondervraagt de wat nerdy Caleb in verschillende sessies de beeldschone Ava, die gevangen zit in een glazen kooi. Dankzij haar ontdekt hij langzaam maar zeker dat Nathan een verborgen agenda heeft. Of wil Ava hem dat alleen maar doen geloven en heeft zíj een dubbele agenda?

Het filosofisch getinte EX MACHINA staat lichtjaren af van de gebruikelijke toekomstverhalen in popcornfilms als STAR WARS en dergelijke. Dit slimme drama laat je als kijker juist nadenken over bijzondere kwesties. Bijvoorbeeld wat een mens eigenlijk tot een mens maakt, of wat (kunstmatige) intelligentie precies inhoudt.