holland_natuur_in_de_delta.jpg

Holland, natuur in de delta

  • regie: Mark Verkerk

  • NED •documentaire • 2015 • 90 min.

Holland, natuur in de delta

Met meer dan 600.000 bezoekers was DE NIEUWE WILDERNIS twee jaar geleden een enorme magneet voor de Nederlandse filmhuizen en bioscopen. Vorig jaar volgde bij de VARA de gelijknamige driedelige TV-serie, waarbij gebruik werd gemaakt van dezelfde opnamen in de Oostvaardersplassen. Op 24 september gaat de langverwachte vervolgdocumentaire HOLLAND, NATUUR IN DE DELTA landelijk in première, een groot event waar ook het Filmhuis aan meedoet.

Voor de nieuwe docu reisden de makers maandenlang kris-kras door het Nederlandse deltagebied. Daar brachten ze de flora en fauna op een bijzondere manier in beeld met hun speciale high-speed camera’s en andere nieuwe filmtechnieken. Centraal in de film staat de maakbare natuur: ons land is immers bij uitstek een cultuurlandschap, waar de eeuwenlange strijd tegen het water grote gevolgen heeft gehad voor de inrichting van het land. Denk maar aan de dijken en de gigantische deltawerken.

Bij deze (her)inrichting hebben planologen de natuur gelukkig niet uit het oog verloren. Onze deltaregio blijft daardoor een voor Europese begrippen uniek gebied, waarin ruimte is voor grote grazers, talloze vogelsoorten, vissen en andere dieren. Die zien we dan ook volop terug in deze docu: van zeearend tot ijsvogel, van bever tot otter, van haas tot stekelbaars, van libelle tot vlinder – allemaal hebben ze hun eigen verhaal.

Zoals goeie natuurfilms betaamt is HOLLAND, NATUUR IN DE DELTA niet alleen geschikt voor jong én oud, maar ook educatief, spannend en bij vlagen virtuoos gefilmd. Tip voor de liefhebbers: de film is het middelste deel van een natuurtrilogie. De makers hopen eind 2017 namelijk het derde en afsluitende deel WADDENLAND – LIVING ON THE EDGE uit te brengen, uitgerekend wanneer Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa wordt.