theeb.jpg

Theeb

  • regie: Naji Abu Nowar

  • met: Jacir Eid Al-Hwietat • Hussein Salameh Al-Sweilhiyeen

  • GBR •avonturenfilm, drama • 2015 • 100 min.

Theeb

Het is 1916. De Eerste Wereldoorlog houdt Europa in zijn greep en ook het Ottomaanse Rijk krijgt klappen te verduren. In de provincie Hidjaz – de westelijke regio van het huidige Saoedi-Arabië – staat de Arabische opstand op uitbreken. Dat is de context die de Brits-Jordaanse regisseur Naji Abu Nowar gebruikt voor THEEB, een klassiek avonturendrama en coming-of-age-verhaal over het gelijknamige tienjarige jongetje uit een invloedrijk Arabisch bedoeïenengeslacht.

Het stamhoofd, de vader van Theeb (‘wolf’), is gestorven en het jongetje staat nu onder de hoede van zijn oudere broer Hussein. Van hem leert hij allerlei praktische dingen, maar ook de (ongeschreven) regels en gebruiken van hun nomadenstam. De twee trekken veel met elkaar op en Theeb vindt het dan ook niks dat hij moet achterblijven als Hussein vertrekt met een Britse officier en zijn Arabische begeleider. Die klopten bij hen aan, op zoek naar een waterbron. En omdat je gasten volgens de regels van de stam nooit iets mag weigeren, heeft Hussein zich als gids aangeboden. Op zijn kameel begeleidt hij de vreemdelingen over een oud pelgrimspad de onmetelijke woestijn in, wetende dat ze zich in onveilig gebied begeven. Theeb is niet voor één gat te vangen en reist het gezelschap stiekem achterna op zijn ezeltje. Als hij in de avond bij hun kamp aankomt, kan Hussein niets anders doen dan zijn broertje meenemen. In de dagen die volgen wordt Theeb ongewild ingewijd in de harde mannenwereld waar hij zijn onschuld kwijtraakt.

In het meermaals gelauwerde en overrompelende speelfilmdebuut THEEB is het spectaculaire landschap – van Jordanië, waar de film is opgenomen – wonderschoon in beeld gebracht door Wolfgang Thaler, de vaste cameraman van Ulrich Seidl.