preloader.gif za 27 18:30
JULI
preloader.gif vr 02 15:30
preloader.gif wo 07 20:30
AUGUSTUS
the_farewell_party.jpg

The farewell party

  • regie: Tal Granit • Sharon Maymon

  • met: Ze’ev Revach • Levana Finkelstein • Aliza Rosen

  • DUI/ISR •komedie • 2014 • 95 min.

The farewell party icon_reserveer.png

De gepensioneerde ingenieur Yehezkel slijt samen met zijn vrouw zijn laatste dagen in een luxueus bejaardenoord in Jeruzalem. Daar sleutelt hij graag aan allerlei uitvindingen om het leven te vergemakkelijken.

Kan hij misschien iets ontwerpen om het levenseinde te verzachten, is het verzoek van zijn oude vriend Max. De zieke Max ziet zijn dagen geteld, maar zachtjes wegglijden in de dood wordt hem niet gegund. Tja, wat doe je dan? Je vriend nog langer ondraaglijk zien lijden of hem aan een waardige dood helpen? Maar dan ben je een moordenaar. Kortom: een lastig dilemma.

Na overleg en verhitte discussies met enkele tehuisgenoten knutselt Yehezkel een apparaat voor zelfeuthanasie in elkaar. Een voormalige veearts ritselt de benodigde medicatie. De bejaardenhulpclub gaat uiterst zorgvuldig, liefdevol en met respect te werk als ‘engelen des doods’, waardoor hun heimelijke activiteiten ook buiten het tehuis bekend raken en andere noodlijdenden zich melden. De vraag hoe lang dit goed gaat is natuurlijk gerechtvaardigd.

‘Lachen met de dood’ kopte het Vlaamse dagblad De Morgen boven zijn recensie van de THE FAREWELL PARTY. Zo is het maar net, hoewel zo nu en dan ook best een traantje mag vloeien in deze bitterzoete Israëlisch-Duitse komedie over vriendschap en afscheid. Zonder omwegen snijdt de film ethische vragen aan rond euthanasie – best opportunistisch in een land waar zeggenschap over je eigen dood verboden is. Maar juist door de lichtvoetige toon heeft de film heel veel kijkers bereikt.

THE FAREWELL PARTY ontving in eigen land negen Israëlische ‘Oscars’. In Venetië gaf het publiek de film zeer overtuigend de hoofdprijs, en in Rotterdam eindigde de film op de tweede plaats in de publiekspoll. Heeft het publiek dan toch gelijk?


Deze film is deze zomer onderdeel van de Filmbundel ‘Leven in het Nabije Oosten

De Israëlische komedies TEL AVIV ON FIRE en THE FAREWELL PARTY vormen een mooi tegenwicht voor het hartverscheurende Libanese drama CAPHARNAÜM zoveel bezoekers trok dit voorjaar. Komedies uit het Nabije Oosten? Ja, ze bestaan en bereiken zelfs ons land, meestal dankzij successen op internationale filmfestivals. Zo scoorde TEL AVIV ON FIRE, dat zich afspeelt op de West Bank, dit jaar op het IFFR hoge ogen, maar ging CAPHARNAÜM er uiteindelijk met de publieksprijs vandoor. 
- - - - -

Filmzomer 2019
Filmbundel 4: Leven in het Nabije Oosten- - - - -

Filmzomer 2019
Het programma van juli en augustus heeft dit jaar een nieuwe opzet: de Filmzomer van het Filmhuis is opgebouwd uit acht filmbundels, elk met een specifiek thema. In iedere bundel zit één nieuwe film om verrast door te worden (zoals EL REINO), aangevuld met een bijpassend hoogtepunt uit het afgelopen seizoen (mocht u die gemist hebben of nog eens willen zien).

Elke derde titel in een filmbundel is een comeback van een onderscheidende oudere film. Sommige verdienen nu eenmaal het grote doek.

Elke filmbundel waarvan u alle drie de films bezoekt levert een vrijkaartje op voor ná de Filmzomer – bewaar daarvoor wel uw entreebewijzen. En mocht u zelf een heel andere filmbundel ontdekken tussen onze 24 zomerfilms, dien die dan gerust in, met uw motivatie. Met een beetje mazzel belonen we die ook! Ook hier geldt: bewaar uw drie (of meer) filmkaartjes.