ruth_and_alex.jpg

Ruth & Alex

Ruth & Alex

Nooit eerder speelden ze samen in een film, de Amerikaanse steracteurs Diane Keaton en Morgan Freeman. Toch lijkt het in RUTH & ALEX alsof ze elkaar al jaren kennen. En inderdaad: ze zijn in de film al veertig jaar getrouwd.

Ruth en Alex wonen sinds de jaren zeventig in een ruim en comfortabel appartement in de wijk Brooklyn. In de tijd dat ze de flat kochten werd het stadsdeel door echte Newyorkers zo’n beetje als buitenland beschouwd, maar inmiddels is de wijk gewild. En dat komt goed uit, want de trappen naar de vijfde verdieping beginnen het oude echtpaar langzamerhand op te breken.

Hun nichtje Lily (Cynthia Nixon, bekend van SEX AND THE CITY) is toevallig makelaar en een gehaaid type bovendien. Haar oplossing is duidelijk: Ruth en Alex hoeven alleen nog maar even hun flat te verkopen en dan kunnen ze naar een luxe appartement met lift verhuizen. Zij leert het gepensioneerde stel alle trucs (de geur van kaneel maakt je huis aantrekkelijk!), en organiseert daadkrachtig een open huis. Een parade van nieuwsgierigen en huizenkopers trekt langs de echtelieden, die nog moeten wennen aan het idee dat ze gaan verhuizen. Midden in deze emotionele draaikolk wordt ook hun hond nog ernstig ziek. Is een behandeling van 10.000 dollar bij de dierenarts te gek?

RUTH & ALEX is vriendelijke romantische film, waarbij het vooral een genoegen is om Diane Keaton (ooit de muze van Woody Allen) en Morgan Freeman (INVICTUS, THE SHAWSHANK REDEMPTION) samen te zien spelen. Ruth en Alex mopperen goedmoedig als de opa en oma bij wie je met genoegen op bezoek gaat.