far_from_the_madding_crowd.jpg

Far from the madding crowd

Far from the madding crowd

Een jaar of vijf geleden draaiden wij TAMARA DREWE, een moderne komedie die Stephen Frears zeer losjes baseerde op Thomas Hardy’s roman ‘Far from the madding crowd’. JAGTEN-regisseur Thomas Vinterberg verfilmde dit beroemde boek opnieuw, maar bleef veel dichter bij de klassieke bron uit 1874. Zijn versie van FAR FROM THE MADDING CROWD is daardoor een op-en-top Britse kostuumfilm geworden.

Het drama gaat over de jonge Bathsheba Everdene (Carey Mulligan), die in 1870 een grote vervallen boerderij erft in het groene en golvende Dorset. Al snel ontpopt zij zich daar als een vrijgevochten vrouw: zij runt de boerderij volgens haar eigen inzichten en laat zich niets wijsmaken door mannen die het beter denken te weten – niet zo vanzelfsprekend in het Victoriaanse Engeland.

Toch is Bathsheba geen solist, want ze beseft dat ze hulp nodig heeft van anderen om het vele graan te oogsten en al haar schapen te hoeden. Maar trouwen met een man? Dat gaat haar te ver. ‘Ik moet er niet aan denken om iemands bezit te zijn’, zegt ze tegen haar belangrijkste steunpilaar Gabriel Oak (Matthias Schoenaerts) als hij haar ten huwelijk vraagt. Ook een aanzoek van haar rijke maar eenzame buurman William Boldwood (Michael Sheen) wijst zij van de hand. Het noodlot slaat toe wanneer Bathsheba valt voor de avances van de foute legerofficier Frank Troy (Tom Sturridge), die er een verborgen agenda op na blijkt te houden.

Volgens NRC Handelsblad is FAR FROM THE MADDING CROWD een must voor fans van  DOWNTON ABBEY. Sommige filmcritici hadden gehoopt dat Vinterberg er een duisterder randje aan had toegevoegd à-la FESTEN en SUBMARINO. Blijkbaar waren zij vergeten dat in hem ook een volbloed romanticus schuilt, zoals de Deense regisseur eerder liet zien in IT’S ALL ABOUT LOVE. Zijn nieuwste film sprankelt van begin tot eind, met dank aan het camerawerk van Charlotte Bruus Christensen en het verbluffende spel van Carey Mulligan. Zij is werkelijk doubleplusgood.