ventoux.jpg

Ventoux

Ventoux

Onder fietsliefhebbers heeft de Mont Ventoux mythische proporties. Wie er ooit is geweest – of beter nog: zelf omhoog is gefietst – weet waarom: de ‘Reus van de Provence’ blijft een berg als geen ander. Onder leesliefhebbers is de Ventoux tegenwoordig ook een fenomeen. Vooral dankzij Bert Wagendorp’s gelijknamige succesroman, waarvan inmiddels meer dan 120.000 exemplaren zijn verkocht. Wagendorp begon er enkele jaren geleden mee als filmscenario, maar toen de beoogde film vertraging opliep bewerkte hij zijn script tot roman. Na het succès fou daarvan maakte regisseur Nicole van Kilsdonk alsnog de film.

Boek en film zijn niet helemaal identiek, al bleef het verhaal grotendeels intact. Vier oude schoolvrienden besluiten na dertig jaar opnieuw samen af te reizen naar de Mont Ventoux, waar ze begin jaren tachtig een zomerse fietsvakantie beleefden. Een vakantie met een fatale afloop: hun vijfde vriend, Peter, verongelukte in de afdaling van de berg. Wat ging er destijds mis, en hoe heeft dat hun leven getekend? En wat was de rol van de knappe Laura, die ook mee was op de gewraakte vakantie?

Daar komen we als kijker stukje bij beetje achter, want VENTOUX schakelt voortdurend tussen heden en verleden. We maken kennis met de vrienden als vijftigers: journalist Bart (Kasper van Kooten), halve crimineel André (Wilfried de Jong), frauderende wetenschapper Joost (Leopold Witte) en de gezette reisbureau-eigenaar David (Wim Opbrouck). En we zien ze – gespeeld door jongere acteurs – begin jaren tachtig, als ze nog vol bravoure, idealen én testosteron zitten.

VENTOUX is een film over fietsen, maar geen pure fietsfilm. Een film over de liefde, maar meer dan een romantische film. Een film vol humor, maar geen pure komedie. En een film vol drama, maar niet met hoofdletter D. Het is vooral een erg mooi en bij vlagen erg grappig portret van een échte mannenvriendschap – precies zoals Wagendorp voor ogen had.