im_labyrinth_des_schweigens.jpg

Im Labyrinth des Schweigens

  • regie: Guilio Ricciarelli

  • met: Alexander Fehling • AndrĂ© Szymanski

  • DUI •historie, drama • 2014 • 124 min.

Im Labyrinth des Schweigens

Het is 1958, Duitsland is in de ban van de wederopbouw. De gebouwen ogen groot, strak en modern, het land glanst van bedrijvigheid. Op een schoolplein in Frankfurt biedt een leraar een passerende man door het hek een vuurtje aan. De twee kijken elkaar aan, en de man schrikt zich wezenloos. Hij herkent in de docent één van zijn beulen uit concentratiekamp Auschwitz. De volgende dag komt journalist Thomas Gnielka met de man verhaal halen op het Openbaar Ministerie: hoe kan het dat boosdoeners uit Auschwitz gewoon rondlopen en zelfs les geven aan kinderen?

De officieren van justitie reageren vrij schamper. Auschwitz zegt hen niet zoveel en met de Neurenberg-processen is de Tweede Wereldoorlog toch wel afgehandeld? Alleen de jonge ambitieuze Johan Radman, die zich tot dan toe met verkeersovertredingen bezighoudt, gaat op onderzoek uit. Zijn baas, de joodse procureur generaal Fritz Bauer, geeft hem de vrije hand maar waarschuwt hem wel: ‘Dit is een doolhof’.

Langzaam ontrafelt Radman met journalist Gnielka wat er gebeurd is in de oorlog. Waar iedereen in Duitsland wegkijkt, duikt hij in de dossiers die de Amerikanen beheren. De bakker, de leraar, de vader van zijn vriendin, iedereen lijkt te hebben meegewerkt met de nazi’s. En wat deed zijn eigen vader, die sinds 1945 vermist is, eigenlijk in de oorlog?

DAS LABYRINTH DES SCHWEIGENS schetst de opmaat naar de eerste processen waarin daders van het nazi-regime voor de Duitse rechter kwamen. Johan Radman is gebaseerd op de drie aanklagers die de processen voorbereidden, Gnielka en Bauer hebben écht bestaan. De film biedt een onthutsende terugblik op de jaren vijftig in Duitsland, maar is tegelijk nog steeds actueel: zelfs op dit moment loopt nog een rechtszaak tegen de inmiddels 93-jarige boekhouder van Auschwitz.