sergio_herman.jpg

Sergio Herman, fucking perfect

  • regie: Willemiek Kluijfhout

  • NED •documentaire • 2015 • 80 min.

Sergio Herman, fucking perfect

‘Daar kan het óók nog wel eens van komen: lekker, simpel, een beetje rock&roll, stoer, in een rauwe ambiance... maar het moet gewoon top zijn, punt.’ Met deze opmerking eindigt SERGIO HERMAN, FUCKING PERFECT en weten we inmiddels wat de kracht – maar ook de zwakte – is van de vermaarde chefkok.

Documentairemaker Willemiek Kluijfhout volgt Sergio Herman vanaf diens besluit in 2013 om zijn drie sterrenrestaurant Oud Sluis op het hoogtepunt te sluiten. Een moeilijk besluit, want Sergio is er opgegroeid en werkt van jongs af aan mee in het restaurant dat voorheen door zijn vader werd bestierd. Hij leerde er de kneepjes van het vak en klom in pakweg 25 jaar op tot het hoogste niveau. Topsport was het: ‘Keihard gewerkt, dat was het, dat was mijn focus. Dan ben je niet meer de gezellige vader of vriend die je moet zijn.’ Dat waren dan ook precies Sergio’s redenen om er een punt achter te zetten.

Met zijn staf bereidt hij het afscheidsdiner voor en dat gaat bepaald niet uit de losse pols. Tot in het kleinste detail wordt alles uitgedacht: de gerechten, maar vooral ook de presentatie ervan. Kleur, vorm, textuur, smaak en geur – Sergio tovert ermee. En het is precisiewerk: met een pincet legt hij dat ene blaadje exact waar hij het hebben wil. Alles moet gewoon kloppen. Ook van zijn medewerkers vraagt hij het uiterste en hij deinst er niet voor terug om ze de huid vol te schelden als het niet lekker loopt. En dat was het dan? Nou nee, een creatief brein zet je niet stil. Zijn nieuwe projecten slokken hem net zo goed weer op. Een beetje hardleers dus.