melody.jpg

Melody

  • regie: Bernard Bellefroid

  • met: Rachael Blake • Lucie Debay

  • BEL •drama • 2014 • 90 min.

Melody

Officieel komt MELODY pas half mei in roulatie, maar wij vertonen de film eind april al éénmalig als speciale voorpremière. Tijdens het Rotterdams Filmfestival eindigde dit drama van de jonge Waalse regisseur Bernard Bellefroid op de zevende plek bij de publieksprijs. Op zich niet zo verrassend, want de in Luik geboren filmmaker geldt als protégé van zijn wereldberoemde stadsgenoten Jean-Pierre en Luc Dardenne (DEUX JOURS, UNE NUIT). Qua status en filmstijl is Bellefroid weliswaar van een andere orde, maar met MELODY bewijst hij net als zijn leermeesters een bijzonder meeslepend drama te kunnen maken.

De film gaat over de rijke Britse Emily (Rachael Blake), een succesvolle zakenvrouw van tegen de vijftig. Zij heeft het gemaakt in het leven, maar één ding is haar nooit gelukt: een kind krijgen. Om haar kinderwens tóch in vervulling te laten gaan schakelt zij voor veel geld een draagmoeder in. Haar keus valt daarbij op de jonge Melody (de Waalse TV-actrice Lucie Debay), een dakloze twintiger die het geld wil gebruiken om een eigen kapsalon te beginnen. Emily laat de niet zo stabiele Melody intrekken in haar eigen landhuis aan de Engelse kust, zodat ze de zwangerschap goed in de gaten kan houden. Ondanks hun grote verschillen groeit er een band tussen beide vrouwen, al komt die onder druk te staan wanneer Emily’s persoonlijke voorgeschiedenis duidelijk wordt.

Bellefroid behandelt in MELODY een beladen onderwerp (wens- en draagmoederschap) op een heel integere en sensitieve manier, waarbij hij zijn verleden als documentairemaker mooi uitbuit. Maar hét pièce-de-résistance van de film blijft het sterke spel van de twee hoofdrolspelers Blake en Debay, die afgelopen najaar allebei bekroond werden als beste actrice op het World Film Festival in Montréal.