still_alice.jpg

Still Alice

Still Alice

Alice Howland (Julianne Moore) heeft het helemaal voor elkaar: een uitstekende baan als prominent hoogleraar taalkunde aan de Harvard-universiteit, een gelukkig huwelijk en drie volwassen kinderen. Op haar vijftigste verjaardag heft ze met haar gezin het glas op een mooie en gezonde toekomst. Dan weet Alice nog niet wat haar te wachten staat, hoewel ze zich wel wat zorgen maakt. Tijdens een lezing op de universiteit kon ze maar niet op een simpel, maar voor het betoog belangrijk woord komen. En tijdens haar rondjes joggen weet ze soms niet meer welke kant ze op moet.

Alice laat zich onderzoeken zonder haar familie in te lichten en krijgt te horen dat ze lijdt aan een genetische en progressieve vorm van Alzheimer. Dat kan toch niet? Zo jong nog en juist zij, die leeft van het woord. Hoe moet dat nu met haar carrière? En hoe vertelt ze het haar man en kinderen? Ze neemt er even de tijd voor, maar het moment komt dat ze het niet meer kan verbloemen. Natuurlijk ondervindt ze begrip en ondersteuning, maar haar leven heeft hoe dan ook een grote wending genomen. Alice doet er alles aan om greep op haar bestaan te houden. Ze traint dagelijks rijen woordjes, overal plakt ze briefjes en met videoboodschappen aan haarzelf legt ze vast wat ze moet doen als haar geheugen het nog verder laat afweten. Eén ding staat vast: als ze zichzelf niet meer is, hoeft het voor haar niet meer.

STILL ALICE, naar het gelijknamige boek van Lisa Genova, is een onvergetelijk portret van een sterke vrouw die zichzelf niet wil verliezen. Alice wordt fantastisch vertolkt door Julianne Moore, die daarvoor terecht de Oscar won voor beste vrouwelijke hoofdrol. Ook de bijrol van de jongste dochter wordt mooi ingevuld door Kristen Stewart (CLOUDS OF SILS MARIA, TWILIGHT).