A most violent year

Eind januari was A MOST VIOLENT YEAR van de Amerikaanse regisseur en scenarioschrijver J.C. Chandor de officiële slotfilm van het IFFR in Rotterdam. Het zal geen toeval zijn geweest dat juist hém deze bijzondere eer te beurt viel. Want met zijn twee vorige films, de financiële thriller MARGIN CALL (2011, met Kevin Spacey) en het zeildrama ALL IS LOST (2013, met Robert Redford) bewees Chandor al spannende publieksfilms te kunnen maken op het snijvlak van mainstream en arthouse. Dat is hem met zijn derde film opnieuw prima gelukt.

A MOST VIOLENT YEAR speelt in het New York van 1981, een jaar dat te boek staat als het meest gewelddadige uit de geschiedenis van de Amerikaanse metropool. Het drama draait om Abel Morales (Oscar Isaac), een jonge selfmade zakenman die een olietransportbedrijf runt. Hij probeert op een eerlijke manier het hoofd boven water te houden, maar al snel krijgt hij het aan de stok met mensen uit het criminele circuit die binnen allerlei lagen van New York de touwtjes in handen hebben. Wanneer zijn eigen chauffeurs en vertegenwoordigers worden beroofd en bedreigd wordt de koppige Abel gedwongen om andere keuzes te maken. Daarbij wordt hij uit de wind gehouden door zijn sterke vrouw Anna (Jessica Chastain), die zelf uit een enigszins malafide familie komt.

A MOST VIOLENT YEAR is niet alleen spannend, maar geeft ook een heel mooi beeld van de vroege jaren tachtig in Amerika. Recensenten vergelijken de film dan ook met het bekroonde werk van Sidney Lumet (DOG DAY AFTERNOON, SERPICO), die eerder de schaduwzijde van New York treffend portretteerde. ‘Dit is een ‘kleine’ film, maar elk beeld zit vol details en vakmanschap’, aldus de New York Post.