the_theory_of_everything.jpg

The theory of everything

The theory of everything

Energiek fietst de jonge Stephen Hawking in de eerste scènes van THE THEORY OF EVERYTHING over de campus van Cambridge. Als student neemt hij het leven luchtig op, en daar heeft hij alle reden toe. Hij is slim – briljant zelfs – en heeft aan een paar uur studeren genoeg om het zijn hoogleraren wis- en natuurkunde meer dan lastig te maken. Hoewel hij niet van dansen houdt, versiert hij op een studentenfeestje toch de mooie Jane die zijn vriendin wordt.

Kortom: het leven lacht Hawking toe. Tot hij tijdens een trip naar Londen niet goed meer kan lopen en bij hem de neurologische ziekte ALS wordt vastgesteld. Deze aandoening leidt uiteindelijk tot verlamming en de dan 21-jarige Stephen krijgt te horen dat hij binnen twee jaar zal sterven. Gedesillusioneerd breekt hij met Jane, zijn wereld is ingestort en hij sluit zich op in zijn kamer. Jane wil hem echter niet opgeven en weet hem te overtuigen om samen verder te gaan.

THE THEORY OF EVERYTHING is gebaseerd op Jane’s boek over haar leven met Stephen Hawking. Wij kennen hem als de geniale astrofysicus  die al jaren in een rolstoel zit, maar desondanks baanbrekende theorieën publiceerde over zwarte gaten en de oerknal. Zijn wetenschappelijke werk komt in de film maar zijdelings aan bod, want het drama gaat vooral over het huwelijk van Jane en Stephen, hun kinderen en zijn leven met ALS.

Hawking wordt razend knap gespeeld door Eddie Redmayne, die de aftakeling van levenslustige student tot vrijwel volledig verlamde wetenschapper volstrekt geloofwaardig neerzet. Felicity Jones laat Jane van jong meisje uitgroeien tot een sterke vrouw. Beiden zijn terecht genomineerd voor een Oscar, net als de film zelf.