il_capitale_umano.jpg

Il capitale umano

Il capitale umano

In een donkere, besneeuwde nacht in Noord-Italië wordt een man van zijn fiets gereden door een auto. Hij belandt gewond in een sloot, terwijl de chauffeur er vandoor gaat. Het slachtoffer was kelner op een chic schoolfeest waar de families Bernaschi en Ossola aan één en dezelfde VIP-tafel zaten. Op zich opmerkelijk, want de twee gezinnen bevinden zich in heel verschillende lagen van de samenleving. Giovanni Bernaschi zit wel vaker aan zo’n tafel. Hij is tenslotte een succesvol bankier, superrijk en hij laat zich graag zien met zijn aantrekkelijke trophee-wife Carla. Voor het middenklasse-gezin Ossola is zo’n tafel normaal gesproken niet weggelegd, maar de verkering tussen Massimiliano Bernaschi en Serena Ossola was kennelijk even breekijzer. Serena’s vader Dino voelt zich in elk geval gevleid – hij heeft er heel wat voor over om in hogere kringen te vertoeven.

IL CAPITALE UMANO gaat over de zoektocht naar de harteloze chauffeur die doorreed na het ongeluk. In drie hoofdstukken ontrolt zich een spannende who-dunnit, die zes maanden voor de aanrijding begint. Elk hoofdstuk schetst de gebeurtenissen vanuit een andere hoofdpersoon: vanuit vader Dino, die Serena bij haar vriendje afzet. Vanuit Carla, die ondanks alle weelde doodongelukkig is. En vanuit Serena, die niet zo onder de indruk is van de rijkdom van de Bernaschi’s.

IL CAPITALE UMANO is een thriller over dromen, hebzucht en de prijs van een mensenleven in de mondaine setting van de Italiaanse superrijken. Hoewel de film speelt in een denkbeeldige stad, was het beeld dat regisseur Paolo Virzi neerzet over de Lombardische regio Brianza treffend genoeg om lokale politici in de gordijnen te jagen.