Miss Julie

Afgelopen najaar draaiden wij het drukbezochte drama ZWEI LEBEN, met een sterke hoofdrol van het Zweedse icoon Liv Ullmann. Behalve actrice is Ullmann ook al meer dan twintig jaar regisseur. Misschien niet zo’n productieve regisseur, maar wel een goeie acteursregisseur die het beste uit haar spelers bovenhaalt. Dat bewijst zij opnieuw met MISS JULIE, een verfilming van het gelijknamige toneelstuk dat haar landgenoot August Strindberg in 1888 schreef over een roerige Midzomernacht.

MISS JULIE is een kostuumdrama over Julie (Jessica Chastain), de dochter van een rijke aristocraat. Zij verleidt één van de hoofdbedienden van haar vader. Deze John (Colin Farrell) komt echter uit een veel lagere sociale klasse. Bovendien wordt de flirt tussen beiden ontdekt door de huiskok Kathleen (Samantha Morton), notabene de verloofde van John. Al snel zijn de rapen gaar en uiteindelijk lopen de spanningen tussen dit trio torenhoog op. Het resultaat: een soort DOWNTON ABBEY avant-la-lettre.

Strindberg’s toneelstuk werd trouwens al vaker verfilmd. Volgens de Internet Movie Database dateert de eerste filmversie zelfs al van 1912; een tweede versie won in 1951 de Gouden Palm in Cannes en in 1999 maakte de Britse regisseur Mike Figgis een derde variant. Ullmann gaf in deze vierde versie een geheel eigen draai aan MISS JULIE: ze verplaatste de setting van Zweden naar het fotogenieke Noord-Ierse graafschap Fermanagh. Al speelt het grootste deel van de film zich af binnen de kamers (en dan vooral de keuken) van een groot landhuis – MISS JULIE blijft de oorspronkelijke toneelwortels trouw.