the_salvation.jpg

The salvation

The salvation

Mads Mikkelsen: fier gezeten te paard, een man van daden en weinig woorden. Zo kennen we hem uit het historische Franse drama MICHAEL KOHLHAAS, waarin hij als paardenhandelaar de strijd aanbindt tegen de adel. Ook in THE SALVATION gaat hij weer het gevecht aan. Mikkelsen laat opnieuw zien dat hij met zijn karakteristieke kop als geen ander geschikt is voor dit soort rollen.

In 1864 zijn de Deense broers Jon (Mikkelsen) en Peter naar Amerika geëmigreerd. Het heeft ze heel wat jaren gekost om zich daar een beetje te settelen, maar na zeven jaar is het zover. Jon’s echtgenote en zoontje komen dan eindelijk over uit Denemarken. Aan boord van de koets die hen naar hun ranch moet brengen, zitten ook twee dronken cowboys. Ze vergrijpen zich aan Jon’s knappe vrouw en zorgen ervoor dat zij en haar zoontje nooit meer zullen aankomen. Jon is compleet van de kaart en gaat op jacht naar de moordenaar van zijn gezinsleden. Hij vindt hem en zijn lot laat zich raden. Daarmee is de kous niet af. Het blijkt dat Jon de geliefde broer van kolonel Delarue (Jeffrey Dean Morgan) om zeep heeft gebracht. Nu is het Jon die zijn leven niet meer zeker is – wraak vraagt tenslotte om wraak.

THE SALVATION is een échte genrefilm: een oerdegelijke, klassieke western, maar wel één met Deense roots. Kristian Levring, die samen met Lars von Trier en Thomas Vinterberg de Dogma 95-richtlijnen opstelde, tekende voor de regie. En aan het script werkte hun landgenoot Anders Thomas Jensen (ADAM’S APPLES) mee. Ze maakten van THE SALVATION een meeslepende en meedogenloze film. De loepzuivere en meesterlijk gefotografeerde beelden laten je de hitte van het landschap en de dreiging voelen.