the_salt_of_the_earth.jpg

The salt of the earth

  • regie: Juliano Ribeiro Salgado • Wim Wenders

  • FRA •biopic, documentaire • 2014 • 110 min.

The salt of the earth

Documentairemaker Wim Wenders (PINA, BUENA VISTA SOCIAL CLUB) toont met THE SALT OF THE EARTH opnieuw zijn vakmanschap. Samen met Juliano Ribeiro Salgado maakte hij een portret van diens vader, de vermaarde fotograaf Sebastião Salgado. Deze in 1944 geboren Braziliaan zag na zijn studie economie geen toekomst onder het dictatoriale regiem in zijn thuisland en verhuisde naar Europa. Hij ging als econoom voor de Wereldbank aan de slag en werd uitgezonden naar Afrika. Daar besefte Salgado dat zijn invloed als econoom maar gering zou zijn en hij wierp zich vol overgave op zijn hobby: fotograferen. Hij trok de hele wereld over en zocht in zijn prachtige zwart-wit foto’s altijd naar het menselijke gezicht achter conflicten en rampspoed, achter arbeids- en leefomstandigheden, achter zoveel leed. Maanden- en soms jarenlang woonde hij bij inheemse volkeren en leefde hij in vluchtelingenkampen. Zijn indringende foto’s werden vijftien jaar lang gepubliceerd door het bekende fotoagentschap Magnum en daarna door zijn eigen persagentschap.

Wenders laat Salgado in THE SALT OF THE EARTH aan de hand van specifieke foto’s over zijn ervaringen vertellen. ‘Hoe vaak heb ik mijn toestel niet neergelegd om te huilen?’, zegt hij in de documentaire. Het is niet zo gek dat er een moment kwam dat het hem te veel werd en hij zijn focus verlegde naar de ongeschonden plekken op de aardbol om de natuur vast te leggen. In een reisverslag zien we hem en zijn zoon tussen de walrussen en ijsberen rollen met hun camera’s.

THE SALT OF THE EARTH werd in Cannes bekroond met de Speciale Jury-prijs (Un Certain Regard) en dat is zonder meer dik verdiend.