whiplash.jpg

Whiplash

  • Ook met J.K. Simmons:

  • Juno
  • juno.jpg

Whiplash

De beste drummer van zijn generatie worden, dat is wat Andrew Neyman al van kinds af aan wil. Daarom heeft hij voor een prestigieus conservatorium in New York gekozen. Muziekdocent Terence Fletcher leidt daar het beste jazz-ensemble van de school. Andrew’s droomt komt dan ook uit als Fletcher hem uitnodigt om in zijn band te spelen. Maar dan leert hij de meedogenloze lesmethodes van Fletcher kennen.

Buiten de klas lijkt Fletcher aardig en begripvol, tijdens de repetities gaat hij echter als een drill-sergeant tekeer. Er is niets erger dan dat ze na een optreden zeggen dat je het ‘leuk gedaan’ hebt, is Fletchers’ motto. Je moet absoluut de beste zijn. En dat bereikt hij door zijn studenten tot het uiterste te tergen, met woorden en als het moet ook door stoelen of bekkens naar hen te gooien.

Andrew wil de beste zijn, en daar heeft hij alles voor over. Ook als zijn zachtmoedige vader hem voorzichtig probeert af te remmen. Tot bloedens toe oefent Andrew achter zijn drums, terwijl hij tegelijk probeert overeind te blijven onder de druk van zijn leermeester. Zijn streven naar perfectie drijft hem bijna tot waanzin.

WHIPLASH is een meeslepend duel tussen leerling en leraar, dat je als kijker op het puntje van je stoel houdt. Miles Teller (RABBIT HOLE), ook drummer in het echte leven, biedt indrukwekkend tegenspel. Maar de film wordt gedragen wordt door J.K. Simmons (JUNO en de tv-serie LAW & ORDER), die een geweldige rol neerzet als de immer in het zwart geklede Fletcher. In Hollywood gonst het al van de geruchten over een Oscar…