het_nieuwe_rijksmuseum.jpg

Het nieuwe Rijksmuseum

Het nieuwe Rijksmuseum

‘Als je honderden miljoen uitgeeft, en dat dan de vraag of het fietspad links of rechts ligt, dat dat is wat mensen van een project onthouden! Dan heeft Nederland niet in de gaten wat we hier aan het doen zijn’, zegt directeur Ronald de Leeuw van het Rijksmuseum gefrustreerd halverwege de film HET NIEUWE RIJKSMUSEUM.

Liefst tien jaar duurde de verbouwing van het Rijksmuseum. En dat was aanzienlijk langer dan bij het begin in 2003 de bedoeling was. Zo werd de bouw onder meer vertraagd door de openbare discussie over het al dan niet openhouden van de fietstunnel onder het museum. Maar de verbouwing kampte ook met veel technische en financiële tegenslagen.

Al die tijd filmde documentairemaker Oeke Hoogendijk de gang van zaken. Na de vier documentaires die zij daarover maakte – ze werden bekroond met de Zilveren Nipkowschijf en een Gouden Kalf – is er nu ook de bioscoopfilm over de verbouwing. Die focust minder op het proces, maar gaat vooral over de mensen achter de schermen. Over de strijd tussen de directeuren in spe, die ontstaat tussen Taco Dibbets en Wim Pijbes, als De Leeuw in 2008 opstapt. Maar ook over de conservatoren die zich buigen over de inrichting van hun nieuwe zalen. En over de huismeester die dag en nacht zijn gebouw scherp in de gaten houdt.

Hoogendijk is al tijdens de verbouwing aparte opnames gaan draaien voor de film. Zoals ze zelf aangeeft om ‘de strijd tussen de personages zowel met tegenkrachten uit de buitenwacht als onderling’ in beeld te brengen. Zodat je nog dichter bij hun passie voor de kunst komt. En zodat we kunnen zien of De Leeuws’ droom – Amsterdams invloedrijke positie in de internationale kunstwereld – is waargemaakt.