leviathan.jpg

Leviathan

  • Ook met Elena Lyadova:

  • Elena
  • elena.jpg

Leviathan

Het filmfestival van Cannes had dit jaar het mooiste tot het laatst bewaard. In het slotweekend draaide er namelijk LEVIATHAN van de Russische regisseur Andrey Zvyagintsev, die sinds zijn aangrijpende drama’s THE RETURN en THE BANISHMENT te boek staat als de nieuwe Andrei Tarkovski. Dat lijkt misschien een loden last, maar Zvyagintsev maakt zijn faam met gemak waar. ‘Een nieuw Russisch meesterwerk’, kopte The Guardian bijvoorbeeld direct na de première.

LEVIATHAN speelt ergens in het hoge noorden van het moderne Rusland, waar de sjacheraar Kolja (Aleksey Serebryakov) samen met zijn tweede vrouw Lilya (Elena Lyadova) woont in een zelfgebouwd huis aan de Barentszee. Hij komt er rond van klusjes en van reparaties aan oude auto’s. Alles lijkt verder pais en vree, totdat de plaatselijke burgemeester de regio wil gaan pimpen met een vakantiepark – natuurlijk uitgerekend op het land van Kolja. De twee komen daardoor lijnrecht tegenover elkaar te staan en dan blijkt al snel dat Russische machthebbers zélf alle wetten kunnen maken en breken. Er volgt een strijd als die van David tegen Goliath, waarbij Kolja hulp krijgt van een ex-legermaat die inmiddels werkt als gewiekst advocaat.

Zvyagintsev’s film is hoogst actueel: in feite is het één grote aanklacht tegen de macht van Vladimir Poetin en tegen de enorme corruptie die onder hem welig tiert in Rusland. Aanvankelijk zou de film daar verboden worden, maar sinds LEVIATHAN in Cannes de prijs won voor het beste script lijkt het tij gekeerd. Niet voor niets is het drama met vier nominaties één van de grootste kanshebbers bij de European Film Awards, die op 13 december worden uitgereikt in Riga.