magdalene.jpg

The Magdalene sisters

The Magdalene sisters icon_trailer.png

THE MAGDALENE SISTERS speelt in de jaren zestig in een van de Ierse ‘Magdalene’-kloosters. Daar werden tienermeisjes en jonge vrouwen naar toe gebracht als ze toegaven seksueel misbruikt te zijn, ongehuwd zwanger waren, flirterig aangelegd bleken of simpelweg te mooi waren. De door nonnen geleide tehuizen exploiteerden wasserijen om in hun onderhoud te voorzien. Vrouwen werden er in staat gesteld om met het vuil van anderen hun eigen ‘zonden’ weg te wassen. Archaïsche praktijken, die echter doorgingen tot 1996.
Met nauwelijks verholen woede toont regisseur Peter Mullan in THE MAGDALENE SISTERS deze weinig bekende episode uit de geschiedenis van het Ierse katholicisme. Hij baseerde zijn film op Steve Humphries’ bekroonde documentaire SEX IN A COLD CLIMATE, waarin getuigenissen verzameld werden van vrouwen die hun jeugd of zelfs hun hele leven in zo’n instelling hadden doorgebracht.
Het resultaat is misschien niet altijd even genuanceerd, maar wel indrukwekkend. Net als Lukas Moodysson in LILJA 4-EVER (zie elders in dit boekje) laat Mullan de mensheid van zijn zwartste kant zien. In de Filmkrant verklapte hij dat zijn film niet in Ierland werd opgenomen, omdat het onderwerp er nog zó gevoelig lag dat hij maatschappelijke tegenwerking vreesde. Wie THE MAGDALENE SISTERS heeft gezien, begrijpt waarom.