blind.jpg

Blind

  • Ook met Henrik Rafaelsen:

  • Thelma
  • thelma.jpg

Blind

De Noor Eskil Vogt schreef mee aan het veelbekroonde REPRISE van Joachim Trier. Nu is er zijn debuutfilm BLIND, waarin hij een ingenieus spel speelt met realiteit en fictie door verschillende dramatische lagen met elkaar te verweven.

‘Het is niet belangrijk wat écht is, zolang ik het maar kan visualiseren’, zegt Ingrid (Ellen Dorrit Petersen uit TROUBLED WATER) in een voice-over aan het begin van BLIND. Door een genetische aandoening is Ingrid blind geworden en moest ze haar baan als lerares opgeven. Ze voelt zich gedesoriënteerd en trekt zich terug in haar huis, de plek waar ze alleen kan zijn met haar gedachten en haar zorgzame man Morten. Maar haar diepste angsten en onderdrukte fantasieën gaan haar al snel parten spelen. Zo vreest ze dat haar man ’s nachts erotische chatsessies houdt, en dat hij haar stiekem begluurt. Om haar angsten te beteugelen, gaat Ingrid een verhaal schrijven over de Zweedse alleenstaande moeder Elin, de voormalige filmstudent Einar en de saaie architect Morten. Maar… was dat niet haar eigen man?

Regisseur Vogt gooit je als kijker aanvankelijk in het diepe, maar wanneer alle puzzelstukjes in elkaar passen blijkt BLIND een meeslepende en prikkelende film, waarvan je niet altijd weet wat nu echt is of niet. Dat maakt de film bijzonder intrigerend. Dat vond ook het publiek op het Sundance Film Festival van dit jaar, dat de film met een 9– waardeerde. BLIND heeft overigens ook een Nederlands tintje: de muziek is van Henk Hofstede (De Nits).