A most wanted man

Dankzij zijn droomdebuut CONTROL maakte de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn in 2007 in één klap naam en faam als filmregisseur. Hij kon vervolgens overal aan de slag. Dat leverde in 2010 THE AMERICAN op, een thriller met George Clooney. Dit jaar presenteert Corbijn opnieuw een thriller: A MOST WANTED MAN, gebaseerd op het gelijknamige boek van John le Carré.

De film draait om een even actueel als complex plot rond een Tsjetsjeens-Russische vluchteling, die plots opduikt binnen de Islamitische gemeenschap van de Duitse havenstad Hamburg. Issa Karpov heet hij, en hij probeert samen met een advocate de grote erfenis van zijn overleden vader in handen te krijgen. Daardoor loopt Karpov in de kijker bij de Amerikaanse en Duitse veiligheidsdiensten, met voorop de getormenteerde speurder Günther Bachmann (Philip Seymour Hoffman). Is Karpov wel een vluchteling? Of is hij een spion, of misschien toch een terrorist? Vervolgens ontspint zich een klassiek en spannend verhaal, waar Le Carré zo’n patent op heeft.

A MOST WANTED MAN staat te boek als de zwanenzang van hoofdrolspeler Philip Seymour Hoffman, die begin dit jaar overleed in New York. Tegelijkertijd lijkt de film het definitieve startschot voor de Hollywood-carrière van de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema (LET THE RIGHT ONE IN, TINKER TAILOR SOLDIER SPY). Hij bewijst opnieuw dat hij minstens zo’n uniek filmisch oog heeft als Corbijn zelf.