gett_the_divorce_trial_of_viviane_amsalem.jpg

Gett: the divorce trial of Viviane Amsalem

  • Ook met Simon Abkarian:

  • Yes
  • yes.jpg

Gett: the divorce trial of Viviane Amsalem

Een echtscheiding is bepaald geen sinecure. Zeker niet in Israël, waar de rabbijnen van de religieuze rechtbank mogen meebeslissen over huwelijken en scheidingen. Deze rabbi’s doen er echt alles aan om een Joods huwelijk te handhaven. Dat blijkt althans uit het drama GETT: THE DIVORCE TRIAL OF VIVIANE AMSALEM, dat eerder dit jaar in première ging tijdens het filmfestival van Cannes.

De film draait om Viviane (co-regisseur Ronit Elkametz zelf) die haar man Elisha voor de rechter daagt omdat ze wil scheiden. Elisha weigert echter en wil haar de gett – de echtscheidingsbrief – niet geven. Vervolgens ijvert Viviane vijf jaar lang voor haar recht op een normaal leven, dat ze pas weer kan leiden als de scheiding officieel is uitgesproken. Tot die tijd is zij in Israël uitgesloten van het sociale leven, want ze kan geen nieuwe relatie aangaan of een ander gezin stichten. Viviane ontpopt zich als een sterke vrouw: wanneer zij tijdens de vele zittingen niet mag spreken, heeft zij voldoende aan haar blik en haar lichaamstaal.

GETT is het derde deel van een trilogie over de huwelijkse perikelen van Viviane. Met messcherpe dialogen, intelligente cameravoering en ook humor brengt het regisseursduo Shlomi en Ronit Elkametz de strijd in beeld tegen het door-en-door patriarchale Joodse rechtssysteem. ‘Een film die je met zijn radicale stijl, scherpe scenario en precies gedoseerde acteergeweld moeiteloos aan het scherm kluistert’, aldus de Volkskrant.