Magic in the moonlight

Nadat hij eerder het neurotische stadsleven in New York fileerde, heeft Woody Allen de laatste jaren Europa ontdekt. Denk maar aan VICKY CRISTINA BARCELONA (2008) of MIDNIGHT IN PARIS (2011), fraai gefilmde hommages aan het Europa zoals de Amerikaanse regisseur het graag ziet. In MAGIC IN THE MOONLIGHT richt Allen de spotlights op de Franse Rivièra van de jaren twintig. Tegen de achtergrond van ruisende avondjurken en chique landhuizen stuurt hij Stanley Crawford op pad.

Crawford is een mopperige Brit vol eigendunk – een geweldige rol van Colin Firth. Hij treedt met veel succes op als de Chinese goochelaar Wei Ling Soo. Zijn vrije tijd besteedt Crawford aan het ontmaskeren van nep-illusionisten. Wanneer zijn vriend Howard Burkman hem vraagt de waarheid te achterhalen over waarzegster Sophie Baker (Emma Stone), vertrekt Crawford spoorslags naar de Côte d’Azur.  Daar windt Sophie de complete familie Catledge om haar vinger. Het blijkt zelfs erger dan Crawford is verteld: de zakenfamilie neemt geen beslissing meer over het bedrijf zonder Sophie te raadplegen. Bovendien speelt de zoon des huizes, Brice (Hamish Linklater), liefdesliedjes voor haar op zijn ukelele. Crawford gaat vol superieur cynisme aan de slag, maar raakt gaandeweg ook betoverd door Sophie.

MAGIC IN THE MOONLIGHT is een vrolijke film voor een zwoele zomeravond, vol elegante verwikkelingen in het mondaine leven van die jaren en uiteraard met de bijbehorende jazzmuziek. Firth is in zijn element als charismatische scepticus, maar Emma Stone (THE HELP) is een elegante en waardige tegenstander.